Vankikarkuri surmasi miehen ja sai saaliiksi kellon

Tapahtumapaikka: Merimiehenkatu 8, Helsinki, 1974. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Tässä talossa Merimiehenkadun ja Fredrikinkadun kulmassa sai surmansa viisikymppinen työmies maaliskuussa 1974. Murhaaja oli vankikarkuri.

Keijo Inkisestä kerrotaan, että hän oli lempeä mies, joskin tuurijuoppo. 49-vuotias työmiehes tapasi istuskella ikkunan lähellä keinutuolissa ja soittaa haitaria. Joskus hän avasi ikkunat ja ilahdutti soitollaan myös ohikulkijoita.

Keväällä 1974 rappukäytävään levisi tympeä haju. Kun Inkisen asunto tarkastettiin, hänet löydettiin surmattuna. Hänet oli sidottu keinutuoliin ja kuristettu solmiolla. Surmaaja oli myös tunkenut uhrin peräaukkoon virvoitusjuomapullon. Inkiseltä oli varastettu kello ja pieni summa rahaa. Kun Inkinen löydettiin, hän oli ollut kuolleena jo kuukauden päivät.

Uutinen Helsingin Sanomissa.

Surmaaja oli 26-vuotias vankikarkuri Heikki Ollila. Hän oli karkumatkallaan syyllistynyt muihinkin rikoksiin. Tikkurilassa hän raiskasi erään kosmetologin ja kuristi Pitäjänmäellä naisen henkihieveriin, mutta ohikulkija keskeytti surmatyön.

Ollilan katsottiin olleen teot tehdessään täydessä ymmärryksessä ja oikeus tuomitsi hänet elinkautiseen. 1990-luvulla hän ajoi Lapissa tieltä ulos ja menehtyi.