Tappajan nimi tupakkalaatikon kannessa

Tapahtumapaikka: Yrjönkatu 7, Helsinki, 1934. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Kuvassa oleva porttikongi on Yrjönkatu 7:ssä. Siitä ryömi kadulle haavoittunut etsivä Uuno Lähde vuonna 1934. Häntä oli ammuttu päähän talon kellarissa. Luoti oli läveistänyt posken ja suun. Viimeisillä voimillaan Lähde pääsi kadulle, jossa hänet löydettiin. Hän pystyi sanomaan vain sanan ”kellari” ja sitten hän kirjoitti tupakkilaatikon kanteen: Etsivä Antell on ampunut minut.

Tapahtuma oli edennyt siten, että etsivä Lähde oli lähetetty Esplanadilla sijaitsevaan huutokauppaan selvittämään polkupyörävarkautta. Siellä hän tapasi Harry Antellin, jota epäiltiin polkupyörän varastamisesta. Lähde yllättyi, sillä Antell oli hänen entinen kollegansa, vanha poliisimies, joka nyt oli ryhtynyt varkaaksi. Antell kertoi, että hän tapaa kanssarikollisensa täällä Bulevardin ja Yrjönkadun risteyksessä.

Yhdessä Lähde ja Antell saapuivat Yrjönkadulle. Lähde yllättyi toistamiseen, sillä rikostoveri oli myöskin entinen poliisi, Harald Lönnström.
Kaksikko vie etsivä Lähteen kellariin, sitoivat miehen ja tunkivat kellarikomeroon. Päähän vedettiin säkki. Tämän jälkeen Lähdettä ammuttiin.

Antell saatiin kiinni Hämeentieltä ja Lönnström omasta kodistaan. Lehdessä kerrottiin, että pidätyshetkellä Lönnströmin vaimo ”sai hermokohtauksen ja menetti tajuntansa.”

Etsivä Lähde näytti toipuvan hyvin, mutta puolisen vuotta myöhemmin hän menehtyi vammoihinsa.

Antell tuomittiin Helsingin raastuvanoikeudessa elinkautiseen tuomioon. Hän oli syyllistynyt murhan lisäksi lukuisiin varkauksiin. Hän oli myös poliisina olleessaan poistanut vaimonsa ja veljensä tietoja rikosrekisteristä.

Lönnströmin kohdalla ei voitu todistaa, että hän olisi ollut osallinen surmatyössä.