Savelan autiotalon palossa kuusi uhria

Tapahtumapaikka: Eteläniitynpolku, Savela, Helsinki. 1981. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Palolaitos sai hälytyksen tulipalosta viikonloppuna syyskuussa 1981. Eteläisessä Pukinmäessä Eteläniitynpolulla oli omakotitalo tulessa. Ohi ajanut taksiautoilija havaitsi liekit ja viesti tavoitti palolaitoksen kello 22.38. Malmin ja Käpylän yksiköt saapuivat paikalle noin viidessä minuutissa ja havaitsivat kaksikerroksisen talon olevan jo ilmiliekeissä. Rakennuksen sisään ei palomiehillä ollut enää asiaa, vaan he tyytyivät palon sammuttamiseen.

Omakotitalon palaneista raunioista löytyi kuusi ruumista. Talo oli ollut virallisesti autio jo vuosia, eikä sellaisissa rakennuksissa pitäisi kenenkään asua. Talo oli varsinainen surmanloukku, sillä ikkunat oli naulattu kiinni, eikä niistä päässyt pakenemaan.

Vuoden 1981 Palotorjunta-lehdessä asiantuntija pohti tapausta näin:

”Ei autiotalossa asu kukaan, ei sinne tehdä palotarkastuksia ja valvota määräyksiä. Kun palo tavalla tai toisella syttyy tällaisessa rakennuksessa, operatiiviset pelastus- ja sammutusmahdollisuudet ovat minimissään. Palokuntien mielipide autiotaloista on yksiviivaisen selkeä: purettu autiotalo on paras autiotalo.”

Palossa kuoli viisi miestä ja yksi nainen, uhrit olivat syntyneet vuosina 1922–1953. Poliisi nappasi jo seuraavana yönä kiinni miehen, jota epäiltiin murhapoltosta.

Talossa oli asunut irtolaisia, ja siellä oli paloa edeltävänä iltana juotu viinaa. Yksi mies oli riitautunut muun porukan kanssa ja poistunut paikalta. Vuonna 1933 syntynyt rakennusmies tunnusti palanneensa talolle ja sytyttäneensä vahingossa palon. Oikeuden mukaan mies aiheutti palon huolimattomuudellaan ja tuomioksi tuli vankeutta kolme vuotta ja 10 kuukautta.