Ryöstömurhaaja iski osuuskauppaan

Limingan Ylipään kylän osuuskaupan talo.

Noin 30-vuotias Martta Sax työskenteli myymälänhoitajana Limingan osuuskaupan sivumyymälässä Ylipään kylässä. Hän asui samassa talossa. Sax joutui ryöstömurhan uhriksi toukokuussa 1934.

Kun tuttavat eivät olleet nähneet Saxia vuorokauteen, alettiin huolestua. Paikallinen poliisi murtautui osuuskauppaan sisään.

Sax makasi kuolleena verilammikossa. Murhaa kutsuttiin julmaksi. Lehtien mukaan Saxin vatsa oli viilletty puukolla auki. Naisen kaula oli sahattu puukolla lähes irtipoikki.

Martta Saxin huone. Hän asui osuuskaupan talossa. Kuva: Kaleva, 1934.

Murha pysyi pitkään selvittämättä. Pari viikkoa tapauksen jälkeen pidätettiin Heikki Vesterinen, joka sopi poliisin kuvauksiin murhaajasta. Hänellä väitettiin olleen romanssi Saxin kanssa. Vesterisen pidättäneet poliisit pääsivät lehtikuviin.

Vesterisen pidättäneet poliisit pääsivät Kaleva-lehteen.

Pitkien kuulustelujen jälkeen Vesterinen murtui ja tunnusti. Pian kuitenkin selvisi todistajalausuntojen perusteella, ettei Vesterinen ollut murhapäivänä Limingalla. Mies vapautettiin.

Huhut kertoivat, että velkaantunut ison tilan isäntä oli murhatyön taustalla. Kun poliisi ei muuta keksinyt, apua haettiin selvännäkijä Armas Pasaselta, joka tunnettiin lempinimellä Tyrnävän peilipoika. Mies antoi poliisille tuntomerkkejä, mutta Limingalla liikkui kertomuksia, joiden mukaan selvännäkijää uhkailtiin ja häntä vaadittiin pysymään hiljaa asiasta.

Vasta kaksi vuotta myöhemmin oikeuden eteen saatiin Kalle Jalmari Väisänen, joka otettiin kiinni erään toisen rikoksen yhteydessä. Samalla hän tunnusti osuuskaupan ryöstömurhan. Surmatyön jälkeen murhaaja pesi kätensä ja otti ryöstösaaliin mukaansa. Sen jälkeen hän pyöräili kotiinsa, joka sijaitsi noin kymmenen kilometrin päässä Selkämaassa. Hän vaihtoi vaatteet ja lähti tansseihin. Sieltä hän vielä saattoi erään tytön kotiin aamuvarhaisella.

Väisänen kertoi oikeudessa, että hän oli liikkeellä ryöstöaikeissa, mutta murhaa hän ei ollut suunnitellut. Kihlakunnanoikeus tuomitsi Väisäsen elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen sekä menettämään kansalaisluottamuksensa ainiaaksi.

Kirjailija Pentti Haanpää on kirjoittanut teoksen Isännät ja isäntien varjot (1935). Kirja sai innoitteensa Martta Saxin murhasta.