Ruumiita pyykkikorissa ja lastenvaunuissa

Tapahtumapaikka: Kumpula, Helsinki, 1972. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Kumpulassa oli sotien jälkeen parakkitaloja, joissa yhdessä tehtiin järkyttävä verityö 1970-luvulla. Parakkitalot on purettu ja paikalla on nykyään kalliota ja metsää.

Elokuussa 1972 Arabian tehtaan palomies oli tavanomaisella kierroksellaan Arabian kaatopaikalla, joka sijaitsi aivan merenrannan tuntumassa. Palomies havaitsi vedenrajassa suuren kangaspussin, josta pilkotti ruumis. Ruumis oli jo mätänemistilassa. Poliisi selvitti, että kuollut oli 33-vuotias Tuula Lindros, kahden lapsen äiti. Nainen oli selvästi surmattu, mutta surmaamistapa oli vielä epäselvä. Yleisövihjeitä tuli niukasti, ja lehdistö alkoi nimittää tapausta säkkisurmaksi.

Muutaman päivän päästä pikkupojat löysivät miehen ruumiin Pasilasta. Löytöpaikka oli Raakelinkadun läheisyydessä sijainnut metsäinen keto. Kallovammaan menehtynyt mies oli 42-vuotias autonkuljettaja Aarne Nyman. Hän oli kadonnut kodistaan pari viikkoa aikaisemmin. Poliisin mukaan Nymanin tililtä oli katoamisen jälkeen nostettu rahat ja häneltä oli varastettu rannekello. Hänet oli todennäköisesti surmattu katoamisiltana.
Poliisi pääsi Nymanin surmaajien jäljille, sillä nämä olivat rahoja nostaessaan käyttäneet Nymanin henkilöllisyystodistusta. Pian selvisi, että samat tekijät olivat sekä Nymanin että Lindrosin surmien takana, vaikka poliisi oli aluksi tutkinut murhia erillisinä tapauksina.

Tapahtumat olivat saaneet alkunsa ryyppyporukan illanvietossa Tuula Lindrosin asunnossa Kumpulassa Kymintiellä. Paikalla olivat ainakin Lindrosin aviomies Aulis, 24-vuotias Kari Kulo, tämän kaksoissisar Carita Hantula sekä sorvari Raimo Aho. Eräänä iltana Tuula Lindros houkutteli kadulta miehen asunnolleen. Tarkoitus oli ryöstää mies, mutta hän pääsi pakoon ikkunan kautta. Lindros oli lähdössä etsimään uutta uhria, mutta hänen aviomiehensä kävi mustasukkaiseksi. Lindros sidottiin aluksi sohvaan kiinni, mutta hän sai itsensä nopeasti vapaaksi. Kulo ja Aho sitoivat naisen uudelleen silitysraudan ja sähkölevyn johdoilla sillä seurauksella, että tämä kuristui. Lindrosin aviomies oli sammunut, eikä Carita Hantula tehnyt mitään auttaakseen.

Lindrosin ruumista säilytettiin ensin vuodesohvan laatikossa ja pyykkikorissa. Sitten se sullottiin säkkiin, säkki pyykkikoriin ja kori kuljetettiin polkupyörällä Arabian kaatopaikalle keskellä päivää. Sen jälkeen ryyppyjuhlat jatkuivat. Lindrosin miestä lohdutettiin sillä, että hänelle etsitään uusi vaimo.

Parakkitalot näyttivät tältä. Ne on purettu 1970- ja 1980-luvuilla. Kuva: HKM, Simo Rista.

Ryyppäjäiset siirtyivät Pasilaan Carita Hantulan asunnolle Leankatu 8:aan. Hannula oli houkutellut asuntoon Aarne Nymanin, jota ryhdyttiin pahoinpitelemään. Kulo oli lyönyt Nymania moneen kertaan painonnostopunnuksella. Kulo ja Hantula vetivät puhelinjohdon Nymanin kaulan ympäri ja kuristivat miehen. Ruumista säilytettiin aluksi sängyn alla, mutta pian se alkoi haista. Ryyppyjengi tunki ruumiin lastenvaunuihin ja kuskasi sen metsäniitylle.

Oikeudenkäynti oli rauhaton, ja syylliset saivat surmattujen perheiltä tappouhkauksia. Istuntoa turvasi kuusi vanginvartijaa ja viisi poliisia, jotka joutuivat oikeussalin eteisessä takavarikoimaan puukkoja ja muita aseita. Syytetyt puhuivat ristiin ja syyttelivät toisiaan. 24-vuotiaan Kari Kulon tuomio oli ankarin, hän sai 17 vuotta ja yhden kuukauden kuritushuonetta. Hänen kaksoissisarensa Carita Hantula sai viisi vuotta ja neljä kuukautta ja 31-vuotiaan Raimo Ahon tuomio oli seitsemän vuotta ja kymmenen kuukautta