Rikoshistoriaa Malmilta: Nuorukainen kuoli poliisin luotiin

Tapahtumapaikka: Kirkonkyläntie, Malmi, 1920. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Joulukuussa 1920 konstaapeli Örthen ampui Malmilla kuoliaaksi puutarhurioppilas Einar Flinkmanin. Nuorukainen menehtyi saamiinsa vammoihin parin tunnin kuluttua.

Kaikki sai alkunsa Malmin nuorisoseuran talolta, jossa vietettiin iltamia. Oli lauantai-ilta ja työviikko takana. Nuoriso kokoontui pitämään hauskaa. Flinkman saapui talolle erään kaverinsa kanssa ja lehtitietojen mukaan ”alkoi äänekkäästi esiintyä”.

Paikalle sattunut konstaapeli Örthen meni rauhoittelemaan nuorukaista ja otti aseensa esiin. Tällöin Flinkman tarttui revolveriin kiinni. Ase laukesi ja luoti rikkoi Flinkmanin sormen ja pysähtyi tämän päähän.

Otsikko Helsingin Sanomissa joulukuussa 1920.

Välikohtaus tapahtui nuorisoseuran talon ja kunnantalon välisellä tiellä. Eli nykyisen Solhem-talon lähettyvillä Kirkonkyläntiellä.

Kirkonkyläntie näytti tältä 1920- ja 1920-luvuilla. Kuva: HKM, Wink Johannes.

Lehtien mukaan Flinkman tunnettiin mukavana ja kelvollisena nuorukaisena. Lehdissä kerrottiin myös:

”Tunnettua on, että järjestyksen pito Malmilla tuottaa poliisille usein vaikeuksia, mutta poliisin aiheeton aseen käsittely tällaisissa tapauksessa on omiaan tekemään järjestyksen pidosta entistä vaikeampaa. Konstaapeli Örthen on pidätetty virantoimituksesta ja hänet on kielletty poistumasta paikkakunnalta.”

Välikohtauksessa kuollut Flinkman oli 19-vuotias ja kotoisin Malmilta.