Murha Kivinokan kärjessä

Tapahtumapaikka: Kivinokka, Helsinki, 1912. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Kivinokan kärki on eräs Helsingin kauneimpia paikkoja, mutta kesällä 1912 siellä murhattiin mies.

Kivinokan niemenkärjestä löydettiin seppä Nordmanin ruumis kesäkuussa 1912. Poliisikuulusteluissa kaikki merkit viittasivat siihen, että 23-vuotias Elli Blom oli murhannut Nordmanin, eikä kyseessä suinkaan ollut itsepuolustus, niin kuin neiti ensin väitti. Lehtikirjoituksissa ei kerrottu surmatapaa.

Kesäisenä lauantai-iltana Blom ilmoitti äidilleen lähtevänsä Esplanadille kuuntelemaan musiikkia, mutta sitä vastoin hän olikin sopinut, että seppä Nordman hakee hänet veneellä Kyläsaaren rannasta. Kukaan ei tiennyt hänen olevan Nordmanin seurassa. Seuraavaksi purjeveneellä liikkunut seurue näki iltahämärässä kaksikon Kivinokan rannalla. Seurueen mukaan mies makasi rannassa liikkumatta.

Nordman oli asunut edelliset kuukaudet Blomin perheessä, huolehtinut naisen ylläpidosta ja ostanut tälle vaatteita ja lahjoja. Nordmania pidettiin eräänä Kone- ja Siltarakennusyhtiön taitavimmista sepistä, ja hän tienasi kohtuullisia summia etenkin ylitöillä. Hän oli nostanut palkan samana päivänä, jolloin hänet surmattiin.

Elli Blom oli ollut vilkkaassa kirjeenvaihdossa Amerikkaan ja aikeissa matkustaa sinne. Uusi Suometar -lehden kirjoituksessa arveltiin, että hän oli surmannut Nordmanin saadakseen matkarahaa.

Pari kuukautta myöhemmin lehdissä uutisoitiin (Sosialisti 31.7.1912):

”Naismurhaaja tuomittu. Eilen tuomittiin Helsingin raastuvanoikeudessa seppä K. F. Nordmanin murhaaja tehtaan työntekijätär Elli Blom Helsingistä 8 wuodeksi kuritushuoneeseen sekä olemaan 6 wuotta sen jälkeen kansalaisluottamusta wailla, jota paitsi wastaaja welwoitettiin suorittamaan ruumiinawauskustannukset sekä maksaamaan erinäisiä todistajain palkkioita. Tuomio alistetaan Turun howioikeuden wahwistettawaksi.”