
Kuopiossa syntynyt rakennustyöläinen Helmi Maria Putto katosi jälkiä jättämättä vuonna 1955. Hän oli katoamishetkellä 46-vuotias. Monet asiat viittasivat siihen, että hänet oli surmattu.
Putto asui Joukolantie 3:ssa Käpylässä. Hänen aviomiehensä oli menehtynyt miinaräjähdyksessä 1940-luvulla, joten Putto sai tililleen miehensä eläkettä. Putto oli miehensä kuoleman jälkeen ottanut sisarensa asumaan luokseen.
43-vuotiaana Putto oli tutustunut ja ihastunut yli kymmenen vuotta nuorempaan Veijoon, joka oli tehdastyömies mutta tuomittu useista rikoksista. Veijo muutti asumaan myös Joukolantielle. Veijon kerrotaan ryypänneen paljon ja pahoinpidelleen Puttoa. Puton sisar muuttikin pian pois jaloista Ruotsiin.
Pariskunta vieraili Puton vanhempien luona Savossa. Tapaamisen yhteydessä Puton isältä hävisi kahdesti kymmenen markan seteli lompakosta. Hän epäili heti Veijoa.
Kesällä 1955 Puton sisko saapui Ruotsista vierailulle Helsinkiin. Putto kertoi häätävänsä Veijon asunnostaan, koska tämä oli varastanut häneltä 400 markkaa ja lisäksi Veijolla oli toinen nainen.
Syksymmällä Putto katosi kuin maan nielemänä. Hänen isänsä sai kuitenkin tyttäreltään kirjeen, jossa hän kertoi olevansa asunnoton. Myöhemmin hänen äitinsä sai Putolta kirjeen, jossa pyydettiin 10 000 markkaa. Heräsi epäilys, ettei Putto olisi itse kirjoittanut kirjeitä vanhemmilleen.
Myös Puton veljen vaimon poika oli saanut kirjeen, jossa pyydettiin rahaa osoitteeseen Inkoonkatu 9 A 1. Tämä lähti etsimään Puttoa Inkoonkadulta. Sieltä löytyi Veijo, joka oli jo mennyt uusiin naimisiin. Pariskunta ei tiennyt Putosta mitään. Veijon mukaan nainen oli muuttanut jonnekin Kaarelaan. Puton sisar kävi myöskin Inkoonkadun asunnossa ja huomasi ikkunassa siskonsa verhot. Ne oli kuulemma saatu lahjaksi.
Poliisikuulusteluissa Veijo myönsi kirjoittaneensa Puton nimissä kaikki kirjeet. Hän kertoi kirjoittaneensa ne Puton pyynnöstä, koska tämä oli likinäköinen ja hänen kätensä vapisivat. Veijo joutui vankilaan ryöstöstä ja kirjoitti sieltä kirjeen uudelle vaimolleen, jossa hän kertoi asiat aivan toisin kuin poliisikuulusteluissa.
Puton isä selvitti tyttärensä katoamista jopa pelastusarmeijan etsiskelytoimiston avulla. He selvittivät, että Puton eläkkeet olivat saapuneet Käpylän postiin, josta Veijo oli niitä nostanut.
Veijo pidätettiin lokakuussa 1956. Oli kulunut noin vuosi, kun Putto oli viimeksi nähty. Poliisilla oli perusteltu epäilys, että Veijo olisi surmannut entisen puolisonsa. Veijo suljettiin selliin, jonne hän salakuljetti tupakka-askissa Bladan E 605 -merkkistä paritionia sisältävää kasvinsuojelumyrkkyä. Sillä hän tappoi itsensä.
Helmi Maria Puton kohtalo on yhä selvittämättä.