Mielisairaalasta karannut tappoi kaksi ihmistä

Tapahtumapaikka: Uusi ylioppilastalo, Helsinki, 1941. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Nikkilän mielisairaalasta karannut Rolf Erik Lagerstam kylvi kauhua Helsingissä välirauhan loppupuolella. Parikymppinen opiskelija kirjautui hotelli Hansaan, joka sijaitsi Mannerheimintiellä Uudessa ylioppilastalossa.

Lehdet kirjoittivat, että 14.6.1941 hotellin kerrossiivooja kuuli eräästä matkustajahuoneesta avunhuutoja kello 10.30 aikoihin. Hän meni katsomaan, mikä huutaneella naisella on hätänä, ja samassa huoneesta ryntäsi ulos nuori mies, joka estelyistä huolimatta pakeni kadulle. Huoneessa henkilökuntaa odotti kaamea näky. Leposohvalla makasi ompelijatar Helmi Mari Salmi verissään ja tiedottomana. Naisen yläruumiista löytyi yli 20 puukonhaavaa ja päässä oli ruhjeita.

Helsingin Sanomat uutisoi: ”Asiasta ilmoitettiin heti poliisille, joka kiiruhti paikalle ja toimitti uhrin, joka osoitti vielä elonmerkkejä, Punaisen Ristin sairaalaan. Matkalla sairaalaan nainen kuitenkin kuoli.”

Lehtiotsikko vuodelta 1941.

Nopeasti selvisi, että murhaaja oli Nikkilän mielisairaalasta paennut Lagerstam. Lehdissä ei kerrottu mistä nainen ja Lagerstam toisensa tunsivat. Molemmilla oli huone Hansassa, joten nainen saattoi olla täysin satunnainen uhri.

Seuraavana päivänä Helsingin rikospoliisin etsivä Eino Kukkula meni pidättämään Lagerstamia asuntoon, joka sijaitsi Köydenpunojankatu 7:ssä. Kun etsivä teki turvallisuustarkastusta, Lagerstam tempaisi puukon esille ja iski Kukkulaa kuolettavasti rintaan. Tämän jälkeen hän löi etsivää vielä puukolla 28 kertaa ja pakeni paikalta.

Köydenpunojankatu näytti tältä. Kuva: HKM, Constantin Grünberg.

Lagerstamin kolmas verityö tapahtui töölöläisessä O. Mändin siirtomaatavaraliikkeessä Töölönkatu 50:ssä. Siellä hän puukotti hengenvaarallisesti 20-vuotiasta myyjätärtä. Tämä sai kehoonsa lähes 30 puukoniskua, mutta säilyi hengissä kuin ihmeen kaupalla. Tekonsa jälkeen Lagerstam yritti jälleen paeta, mutta silminnäkijät ryhtyivät takaa-ajoon ja poliisi pidätti miehen Välskärinkadulla.