Kovan onnen puolalaiset

Tapahtumapaikka: Pyhän Henrikin katedraali, Helsinki, 1918. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Katolisen kirkon edessä sattui keväällä 1918 välikohtaus, jossa menehtyi neljä puolalaista. Tapahtumien kulku on epäselvä.

Suomessa käytiin sisällissotaa, ja huhtikuussa 1918 saksalaiset ja valkoiset valtasivat Helsinkiä punaisilta. Neljä puolalaista oli valtauksen päivänä 12.4. matkalla Venäjältä takaisin kotimaahansa Puolaan. He tulivat vahingokseen Helsingin kautta. Miehet olivat Venäjän armeijan sotilasvaatteissa.

Luultavasti he eivät tienneet, että valkoiset ja saksalaiset olivat vallanneet Helsingin, vaan kuvittelivat kaupungin olevan edelleen punakaartilaisten hallussa. Nelikko yritti päästä laivaan, kun heidät otettiin kiinni. Miehet raahattiin Kaivopuiston laidalle ja teloitettiin kirkon edustalla. Tappajat kenties luulivat heitä venäläisiksi.

Puolalaisten hauta Hietaniemessä.

Miehet haudattiin Hietaniemeen Venäläiselle sotilashautausmaalle, joka sijaitsee puistossa hautausmaan muurien ulkopuolella. Heidän hautakivensä on edelleen nähtävissä, ja Puolan lähetystön edustajat käyvät kukittamassa sitä säännöllisesti. Hautakivessä lukee suomennettuna:

”Päivää ennen kuin olisivat palanneet Puolaan saivat sattumalta surmansa Josef Latoszek, Michal Serbian, Jan Sweirz ja Kazimierz Stanczyk välikohtauksessa Helsingin kaduilla 12.4.1918. Olkoon tämä vieras multa heille kepeä.”