Käpylän kellarikuristaja karkuteillä

Tapahtumapaikka: Sofianlehdonkatu 9, Käpylä, Helsinki. 1976. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Susanne Lindholmin tapaus kuuluu selvittämättömien kellarisurmien sarjaan, joita tapahtui useita 1970- ja 1980-luvuilla. 25-vuotias lentokenttävirkailija Susanne Lindholm surmattiin kotitalonsa pyöräkellariin elokuussa 1976.

Lindholm asui Käpylässä Sofianlehdonkadulla ja työskenteli Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Hän halusi lauantaisen työpäivän päätteeksi lähteä juhlimaan, ja ilta alkoi Hotelli Haagan ravintolassa, jossa hän tapasi siskonsa. Kaksikko jatkoi sieltä keskustaan Helsinki-klubille. Myöhään yöllä Lindholm lähti tapaamansa norjalaismiehen seurassa Hesperian yökerhoon Mannerheimintien varrelle. Lindholmin sisko lähti Helsinki-klubilta kotiin.

Hesperiassa Lindholm nautti vielä grogin norjalaisen liikemiehen huoneessa. He vaihtoivat puhelinnumeroita ja sopivat tapaavansa seuraavana päivänä. Lindholm poistui hotellista noin kolmen aikaan yöllä. Viimeiset bussit Käpylään olivat menneet jo aikoja sitten. Hän torjui hotellin edessä kaikki kyytiehdotukset ja lähti kävelemään kohti Helsinginkatua. Ne ovat viimeiset havainnot Lindholmista.

Seuraavana iltapäivänä puoli kahden aikoihin Lindholmin naapuri löysi naisen surmattuna ja raiskattuna kotitalonsa kellarista. Hänet oli kuristettu Finnairin paidalla, jonka surmaaja oli ottanut Lindholmin kassista. Ruumiin päälle oli aseteltu muovilapio ja suksisauva. Ruumis oli ruhjottu epäinhimillisellä tavalla.

Eräs talon asukkaista oli yöllä kertonut kuulleensa etäisiä avunhuutoja, mutta ei ollut reagoinut niihin mitenkään. Toinen asukas oli yöllä kuullut rappukäytävästä miehen ja naisen puhetta ja edestakaista kävelyä.
Miten Lindholm oli päässyt yöllä noin neljän kilometrin matkan hotellilta kotiinsa? Oliko hän tavannut matkalla jonkun? Yllättikö joku naisen tämän kotiovella? Miten surmaaja oli houkutellut Lindholmin kellariin? Ja ennen kaikkea: kuka julman verityön teki?

Susanne Lindholmin tapausta ei ole kyetty selvittämään. Poliisi teki muutamia pidätyksiä, mutta läpimurtoa ei tullut. Lähes 30 vuotta myöhemmin, vuonna 2004, tapausta ryhdyttiin tutkimaan uudestaan, mutta todisteita ja näyttöä ei löytynyt silloinkaan.

Lindholmin tapauksen lisäksi kauhua aikalaisissa herätti vuonna 1980 Kontulassa tapahtunut Seija Kekkosen surma sekä Onerva Ketolan surma Pasilassa seuraavana vuonna. Heidät kaikki kuristettiin kotitalojensa kellaritiloissa, eikä surmaajia ole saatu kiinni.