Hengetön työmies Kaivopuistossa

Tapahtumapaikka: Kaivopuisto, Helsinki, 1905. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

”Murha Kaivopuistossa”, uutisoivat lehdet 5. syyskuuta 1905. Eräs poika oli aamulla löytänyt hengettömän miehen ja hälyttänyt poliisit. Lehtitietojen mukaan ruumis löytyi puistosta, jonkin matkan päästä rantavalleista. Poliisit saapuivat paikalle ja löysivät miehen verissään makaamassa. Ruumiin vieressä oli tyhjä olutpullo ja kaksi veristä kiveä. Miehellä oli kaksi pienempää haavaa otsassa ja suurempi ruhje takaraivossa.

Poliisi ei alkujaan tiennyt, kuka hengetön mies oli. Miehen taskusta löytyi Espoon nuorisoseuran pääsylippu, joten hänen otaksuttiin olevan espoolainen. Poliisi pyysi lehdistön apua henkilöllisyyden selvittämiseen.

Kaivopuistossa surmattiin pari viikkoa aikaisemmin konstaapeli Johan Forsten, ja sen jälkeen puistossa partioi kaksimiehinen poliisipatrulli. Surmayönä puistossa ei kuitenkaan liikkunut poliiseja miehistövajauksen takia.

Pian poliisi sai selville ruumiin henkilöllisyyden, kun Aleksanterinkadulla työskennellyt talonmies otti yhteyttä. Surmattu mies oli Kirkkonummelta kotoisin ollut työmies Teodor Hollström. Hän oli vieraillut talonmiehen luona, ja he olivat jonkin verran juoneet päivän aikana. Illalla talonmies oli vienyt Hollströmin rautatieasemalle, mutta viimeinen Kirkkonummen juna oli jo ehtinyt lähteä. He olivat menneet takaisin talonmiehen asuntoon, josta Hollström oli lähtenyt yksin ulos. Nämä olivat viimeiset havainnot hänestä.

Surmaajaa ei tavoitettu, eikä surman motiivi selvinnyt.