Albertinkadun ampumaratasurmat

Tapahtumapaikka: Albertinkatu, Helsinki, 1999. Murhakävely-blogissa vieraillaan vanhoilla rikospaikoilla.

Tästä ovesta Sanna Sillanpää käveli sisään helmikuussa 1999. Seuraavaksi hän ampui kolme ihmistä.

Sanna Sillanpään nimi oli kaikkien huulilla keväällä 1999. Miten tavallisesta nuoresta naisesta tuli kylmäverinen murhaaja?

30-vuotias Sillanpää työskenteli atk-suunnittelijana ja harrasti ampumista. Hän sairasti paranoidista skitsofreniaa ja eli mielikuvitusmaailmoissa. Sillanpäällä oli harhakuvitelmia, joiden mukaan hän oli amerikkalaisen FBI-agentin leski ja hänen tehtävänsä oli kostaa tämän kuolema.

Kosto tapahtui Albertinkadun ampumaradalla 21.2.1999. Siellä hän ampui kolme miestä: 37-vuotiaan autonkuljettajan, 25-vuotiaan automaatiomekaanikon ja 23-vuotiaan ampumaradan valvojan. Lisäksi yhdelle miehelle jäi elinikäiset vammat. Kerrotaan, että poistuessaan ampumaradalta hän tokaisi: ”Näin opetettiin FBI-akatemiassa”.

Sillanpää matkusti bussilla lentoasemalle ja osti lipun Lontooseen. Turvatarkastuksessa hänen taskuistaan löytyi patruunoita, mutta siitä huolimatta hänet päästettiin lähtöalueelle. Hän selitti, että ne ovat matkamuistoja. Aseen hän oli pudottanut lentoaseman roskakoriin, josta siivooja sen myöhemmin löysi. Lentokoneeseen asti Sillanpää ei päässyt ennen kuin hänet pidätettiin.
Oikeudenkäynnissä Sillanpää oli vaitonainen. Hänet toimitettiin psykiatriseen hoitoon Niuvanniemen sairaalaan Kuopioon.

Albertinkadun ampumarata sai julkisuutta myös vuonna 2007, jolloin Pekka-Eric Auvinen ampui Jokelan koulussa kahdeksan ihmistä. Auvinen oli ampumaradan jäsen ja sillä perusteella saanut aseluvan. Hän ei tiettävästi kuitenkaan harrastanut ampumista Albertinkadulla.

Jokseenkin makaaberia oli, että Albertinkadun tapauksen jälkeen muutamat helsinkiläiset baarit myivät Sanna Sillanpää -shotteja.